Recensie(s)

Review G. Brandorff

De auteur van dit boekje is journaliste. Zij en haar echtgenoot kozen ervoor om na het uitblijven van een zwangerschap een jongen en een meisje uit Taiwan te adopteren. De invalshoek van haar interviews met adoptiekinderen en hun adoptieouders is, dat in de puberteit de zoektocht van de geadopteerde pubers naar hun eigen identiteit extra problemen en onzekerheden op kan leveren. Wie ben ik? Waarom heb ik deze eigenschappen? Welscher schetst onder meer Carlos en Angelo, de geadopteerde zonen van Helene en Erik. Hun zoektocht naar hun achtergronden verloopt op een soms dramatische, maar niet identieke wijze. De relatie tussen de pubers en hun adoptiefouders komt onder spanning te staan. Welscher schetst realistisch en invoelend de kleurrijke problematiek van adoptiepubers. Dit doet ze in een vriendelijke, open schrijfstijl. Bevat literatuuraanbevelingen en nuttige links voor jongeren vanaf ca. 15 jaar en ouders.

 


Review Monique

Op rootsreis – of niet? In dit boekje geeft Maureen Welscher, zelf ervaringsdeskundige, tips en informatie rondom het zoeken naar jouw roots of die van je kinderen. Verschillende deskundigen komen ook aan het woord. En tenslotte vertellen een aantal families over hun ervaringen met rootsreizen.

‘Retourtje roots, adoptiekinderen op reis naar hun geboorteland.’ Een titel die mij direct aansprak. Als moeder van een zoon met Chinese roots is het thema ‘rootsreis’ best een hot item bij ons thuis. Onze zoon kwam bij ons toen hij 13 maanden was. Hoewel zijn geboorteland een begrip voor hem was (en nog steeds is…) zonder duidelijke herinneringen of gevoel, roept hij al van jongs af aan dat hij naar China wil. En ja, we stimuleren hem daarin, want eigenlijk willen we zelf ook dolgraag een keer terug…

Rootsreizen. Elke geadopteerde komt op een punt in zijn leven, vroeger of later, dat dit een issue wordt. Wil ik op rootsreis, of niet? De antwoorden en de achterliggende motivaties zullen divers zijn, maar ze krijgen er allemaal mee te maken, daar ben ik van overtuigd. Toen jaren geleden de eerste adoptiekinderen naar Nederland kwamen, werd er over roots niet gepraat. Wees blij dat je nu hier bent en zeur verder niet, was de gedachte. Dat veranderde gelukkig, toen bleek dat deze kinderen wel de behoefte hadden meer over hun geboorteland te weten. Rootsreizen werden gemaakt, maar pas na de puberteit, dan was je oud genoeg om er alles uit te halen wat erin zat. Tegenwoordig is dat anders. Ga voor de puberteit, is het advies. Dan heeft het kind kunnen proeven aan de geboortecultuur voordat die moeilijke jaren beginnen. Dat is ook te zien aan de verhalen in dit boek. De families die aan het woord komen, zijn veelal al teruggegaan naar het land van herkomst toen hun kinderen nog de basisschoolleeftijd hadden. Leuk om deze verschillende verhalen te lezen!

In het eerste deel van het boek wordt het thema uitgediept door een aantal deskundigen, zoals psychologen en therapeuten. Bijzonder detail is dat een aantal van deze deskundigen ook eigen ervaringen hebben als adoptieouder of juist als geadopteerde. Ze kunnen het onderwerp dus in zijn geheel belichten.

Tot slot is er een lijst in het boek opgenomen met websites en boeken. Erg handig wanneer je zelf aan de slag wilt met het voorbereiden van een rootsreis. Wij gaan er zeker in de toekomst gebruik van maken. Want ja, zoonlief is inmiddels 7 jaar, maar wil nog net zo graag een keer naar China als destijds. En wij, wij willen met hem mee. Het land van onze zoon proeven, ruiken en beleven. Want we haalden hem dan wel uit China, we halen China niet uit hem!

Conclusie: een aanrader voor adoptieouders of geadopteerden bij wie deze vraag speelt: op rootsreis – of niet?

http://wieschrijftblijft.com/retourtje-roots-maureen-welscher/